Slik kan du finne investeringsideer

investing education Jan 07, 2022

I reisen på å bli en god aksjeplukker hjelper det å finne gode ideer til hva en kan investere i. Hvordan kan en finne vinneraksjene? Opplever du at du skulle ønske du fikk flere gode investeringsideer, som det er verdt å bruke tiden sin på til å analysere mer i dybden på egenhånd?

En løsning på det problemet er noe jeg allerede tilbyr på innsiden. Om du følger linken under får du tilgang til en betalt tjeneste jeg tilbyr der du kan lese om selskap som tjener over snittet på kapitalen og som gjerne sitter på gode konkurransefordeler som gjør at de kan fortsette å ha den gode inntjeningen over lang tid. Watchlisten som du får på innsiden gir deg gode kandidater på selskap som kan gi god avkastning, om du kjøper andeler til en rimelig pris. Stort sett er aksjene høyt priset, og ideen er å sitte tålmodig og vente på riktig inngangsprisnivå. Så klart hjelper det å ha kjennskap til selskapene først, og hvorfor det er verdt å ha de på listen din, og det får du i produktet.

Link til produktet, og rabattkupong (50 kr månedlig avslag første år) her.

 

Bruk porteføljen til gode investorer som inspirasjon

En av ideene som jeg delte i eboka mi (last ned gratis her på engelsk), som er guide i å begynne å investere bedre, var at man kan finne flere investeringsideer ved å se på hva veldig gode aksjeinvestorer investerer i, såkalt "coattailing".

I Norge har vi for eksempel Aasulv Tveitereid. I løpet av ti år har han gjort 10 millioner til 270 millioner, det vil si 39 prosents årlig avkastning.

Om du leser Finansavisen 7. januar 2022, kan du lese at hans største posisjoner, der han dukker opp på topp 50-aksjonærlisten, er: Kitron, Multiconsult, Protector Forsikring, Europris og Elektroimportøren. Han er også inne i svenske Note.

Du kunne lese om Tveitereid i Finansavisens utgave 17. november 2021 også. Da fikk vi vite at Note var hans nest største posisjon. Avisen kunne si at han satt på Kitron-aksjer for 92 millioner og Multiconsult for 63 millioner. Dermed kan vi anta at Note ligger et sted der oppe, om han ikke eier andre aksjer med mer i utlandet, som Finansavisen ikke har oppdaget.

 

Hvordan kunne du gjort det selv, et eksempel

La oss si at du leste Finansavisen i november 2020, og du så at Note var et selskap Tveitereid satset mye på. Hva om du gjorde dine egne undersøkelser og så at aksjen var priset innenfor det avkastningskravet du så for deg, om du ville treffe riktig på fremtidig kontantstrøm.

Du kunne for eksempel ha brukt borsdata.se (reklamelenke/sponsor) til å se på fundamentale nøkkeltall, som hva selskapet tjener, hva det har i kapitalavkastning, hvordan egenkapitalen vokser, og hvor mye de reinvesterer i nye anleggsmidler. Det kunne gitt deg en viss anelse om hvordan det har gått.

Om du hadde satt deg ned og lest kvartalsrapportene for Note frem til 3. kvartal 2020, som nok lå ute da Finansavisen delte nyheten første gang, kunne du se at 2020 ikke lå an til å bli et dårlig år heller. Om du ser i de orange kolonnene i bildet under, ser du at 2020 endte på ca 116 millioner i resultat.

Du kunne også navigert til verdsettelsesfanen og raskt fått en indikasjon på hva det kostet å kjøpe selskapet.

For eksempel kunne du brukt nøkkeltallet EV/EBIT, som betyr Enterprise Value i forhold til EBIT. EBIT er earnings before interest and taxes. Det er med andre ord driftsinntektene til selskapet. Og når du måler EV/EBIT får du et måltall som viser hvor mange ganger enterprise value er i forhold til driftsinntektene. Det er et måltall du kan bruke for å evaluere hvor dyrt selskapet er.

Som du ser i ettertid i dag, var multippelen langt lavere da Finansavisen skrev om investeringen til Tveitereid, enn hva den er nå. Multippelen har omtrent tredoblet seg. Inntjeningen til selskapet har altså blitt priset høyere på børsen over de neste kvartalene. I tillegg, som vi så over, gikk det bra for Note i 2021. Per Q3-21 var årlig inntjening ca 158 millioner, en oppgang på 36% på tre kvartal. Når du får både multippelekspansjon og vekst i inntjening, lønner det seg fort å være investor i selskapet.

Som du ser i kursutviklingen til Note, har aksjen hatt en eventyrlig oppgang siden sist vi fikk vite at selskapet var Tveitereids nest største aksjepost.

Fasiten viser at selskapets aksje gikk fra omtrent 40 til over 200 på kort tid. Altså ca en 5-dobling.

 

Hva bør jeg se etter om jeg vil plukke så gode aksjer selv?

Jeg er ganske sikker på at om du skal lykkes som aksjeplukker konsistent over tid, hjelper det en god del å investere i de aller beste selskapene.

Coattailing, som nevnt over, og ved å se på hvordan det går med et selskap som en av de gode investorene holder i porteføljen sin, kan være en måte å starte på.

Om du fortsetter å lese bloggen, og om du melder deg på innsiden, om du skulle være interessert i det, vil jeg fortsette å produsere innhold til deg som både utdanner og gir ideer til hvordan du kan få bedre avkastning.

På innsiden av siden, om du skulle melde deg på Watchlisten (33% rabatt første år ved å følge linken her), kan du få presentert selskaper som har en del fellestrekk som etter min mening gjør dem til kvalitetsselskaper som gjør deg rikere som eier over lang tid. Det gjelder bare å kunne kjøpe aksjene når de er billige nok.

Om du sitter investert i en gruppe kvalitetsselskaper, som tjener godt på kapitalen år etter år, og du har kjøpt andelene dine billig nok, taper du i bunn og grunn ikke penger. Når nedsiden er blitt tatt hånd om, tar oppsiden seg av seg selv.

Et tips som ser ut til å fungere for meg, og for mange andre gode investorer som jeg har studert, er å lære seg å kjenne igjen selskap med konkurransefortrinn. Hva er det som gjør et selskap godt rustet til å holde på inntjeningen sin, og ikke minst høy kapitalavkastning, over lang tid? Hvis ikke konkurransen kan ta bort salg, inntjening og markedsandeler fra selskapet ditt, kan du nyte godt av at selskapet vokser. Når det har god kapitalavkastning, er det bra for deg som eier, om selskapet investerer i nye anleggsmidler og egen business, om det kan vokse med like gode nøkkeltall.

Lykke til, og del gjerne tips om du finner selskap som har egenskaper som gitt over!

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page