Slik finner du investeringsmuligheter i TIKR-terminalen

investere bedre praktisk guide til investering Mar 28, 2022
 

I denne artikkelen vil vi se nærmere på den aksjeterminalen jeg bruker mest nå for å finne finansiell informasjon om aksjer jeg studerer, nemlig TIKR-terminalen. TIKR er sponsor av denne artikkelen, og om du skulle være interessert i å prøve terminalen selv, vil du finne affiliatelinker i denne artikkelen, eller gå direkte her: https://www.tikr.com/eivind.

En viktig funksjon jeg bruker i en aksjeterminal som TIKR-terminalen er en stock screener. Det er et verktøy som lar deg filtrere ut aksjer som møter bestemte kriterier, slik at du ender med et mindre utvalg bland alle aksjene i markedet du søker i.

 

Hvordan bruke en screener i TIKR for å finne billige aksjer i EØS

En måte å finne billige aksjer på, eller potensielle investeringsmuligheter, er å bruke screeneren i tikr.com til å filtrere ut aksjer som har en lav prising.

Man kan filtrere ut billige aksjer på flere måter. En måte er å søke på aksjer som har lav Price/Earnings ratio, eller P/E multippel.

La oss si av vi først finner frem til screeneren, ved å navigere til Global Screener i venstre marg når du først har logget inn.

Det første du får opp når du får frem screeneren er hvilke parametre den skal screene etter. Det vil si hvilke tall og egenskaper skal søkemotoren filtrere ut aksjer i forhold til.

La oss si at du ønsker å finne potensielt billige aksjer som befinner seg i Europa eller EØS. Det kan gjerne være en fordel å ha aksjer som befinner seg innenfor EØS, fordi da kan du få fordelene av å bruke og ha aksjene i en aksjesparekonto (ASK).

Vi kan for eksempel ha følgende parametre i screeneren:

  1. Forward normalized P/E: Next Twelve Months, Mean Consensus Estimate, mindre enn 3.
  2. Forward normalized P/E: Next Twelve Months, Mean Consensus Estimate, større eller lik 0
  3. Global Region is one of Europe

Da gjør vi at screeneren gjør som følger for hvert punkt over

  1. Her gjør vi at vi søker på de aksjene som har en lavere P/E multippel enn 3. Og nærmere bestemt hva analytikerne har som konsensus i fremtidig inntjening neste tolv måneder. Når P/E multippelen er mindre enn 3 for de neste tolv måneders inntjening, kan det bety kort tilbakebetalingstid. I hvert fall hvis inntjeningen vil holde seg så høy i alle de tre neste årene.
  2. Her gjør vi slik at søkemotoren bare tar med de som har positiv P/E multippel. For eksempel får vi ikke om de resultatene som gir negativ multippel. Det kan skje hvis for eksempel konsensus estimerer at neste års inntjening vil være negativt, altså at de taper penger. Med positiv P/E multippel, altså større enn 0, søker vi etter de som forventer positivt resultat i regnskapet neste år.
  3. Dette filteret gjør som forventet at aksjene vi ønsker å få frem i søkeresultatet er registrert i et land i Europa.

Slik ser det ut i TIKR når du har fylt ut som vi beskrev over.

Knappen Fetch Screen gir deg alle resultatene som møter kriteriene du har satt.

I skrivende stund får vi opp følgende i TIKR når vi søker på parameterne over. Resultatet gir deg noe statistikk om hva gjennomsnittet, medianen, høyeste og laveste verdi er, for P/E multippelen du har filtrert på. Den sier også at det nå finnes 54 aksjer i Europa som TIKR fanger opp med gitte kriterier, altså at vi har 54 børsnoterte aksjer i Europa nå, som har P/E multippel lavere enn 3. Du ser også at totalt kan TIKR søke opp 67518 aksjer i dette tilfellet nå. Dermed har vi en mye kortere liste å søke i videre, når vi skal jakte på gode investeringsmuligheter.

 

Hvordan kan jeg filtrere ut mer lønnsomme aksjer i tillegg?

Du kan enkelt filtrere ut mer lønnsomme selskap gjennom for eksempel å legge til en parameter som sier at egenkapitalavkastningen skal være høyere enn 15%.

For å legge til en ekstra parameter i screeneren din, trykker du bare på den runde pluss-knappen under parameterne. 

Når jeg prøver å legge til ekstra lønnsomme selskap, som i tillegg til å virke billige, med en P/E på under 3, og samtidig har egenkapitalavkastning over 15%, får jeg opp 23 aksjer i skrivende stund.

 

Eksempler på aksjer vi fikk opp i screeneren nå

Blant de 23 aksjene i Europa som har lave P/E multipler, og der samtidig analytikerne forventer god inntjening på kapitalen, får vi opp to norske aksjer. De er OKEA ASA og DNO ASA.

Om jeg skulle være interessert i å se på norske aksjer først, kunne de vært interessante å se på, om veldig lave P/E multipler er interessante for deg.

DNO ASA kan for mange virke som en relativt spekulativ aksje, siden de har en god del virksomhet i land der politikk har en del å si for om selskapet får utbetalt eller ikke.

Men her har i hvert fall screeneren med raske grep hjulpet deg med å finne en aksje som kan potensielt ha en tilbakebetalingstid på mindre enn tre år.

Det er vel og merke hvis analytikerne har rett i at neste år inntjening vil bli mer enn 1/3 av hva selskapet prises til på børsen nå. Og at inntjeningen vil holde seg like høy fremover.

Vi vet jo at oljeprisen er historisk høy nå, men vi vet ikke hvor lenge det vil vare.

Dette er altså ikke noe investeringsråd, og jeg foreslår at du gjør en god research før du velger å investere i noe, selv om en screener viser det en liste ut i fra det du søker på.

De 23 aksjene vi fikk frem i screeneren nå er som følger:

 

Som du ser får du opp følgende informasjon og felt.

Helt til venstre i første kolonne får du opp et hjerte. Her kan du huke av en aksje som du ønsker å markere som noe du vil finne igjen til senere. Da legger aksjen seg i TIKRs side som heter My Watchlists.

Neste kolonne viser tickeren til aksjen. Du kan trykke på den for å komme til siden der du får mer finansiell informasjon om aksjen. Tredje kolonne viser navnet på selskapet, som du også kan trykke på for å komme videre inn på mer analyse. 

De neste kolonnene viser parameterne du har filtrert på, og du kan sortere listen ved å klikke øverst på første rad, for å for eksempel få de med lavest multippel øverst.

 

Screenere er bare et utgangspunkt og hjelpemiddel

Når du bruker en screener, er det en effektiv måte å finne en aksje på som møter visse kriterier. TIKR sin screener er svært intuitiv og jeg kan virkelig anbefale den.

Men den er bare et startpunkt for analysen eventuelt. Den hjelper deg å filtrere ut noen få interessante aksjer som har nøkkeltall, inntjening eller multipler som du ser etter. Og du kan også søke på eller ta bort aksjer som faller inn under en hvis industri eller sektor.

Men så gjelder det å sette seg godt inn i selskapene du finner. Gjør god analyse.

 

Finner jeg norske aksjer i TIKR-terminalen?

Ja, bare du har Plus- eller Pro-versjonen. Gratisversjonen har bare informasjon om amerikanske aksjer.

Men om du skulle oppgradere til TIKR.com's Plus eller Pro, som jeg anbefaler, får du rikelig tilgang til finansiell informasjon om norske aksjer.

Jeg har brukt terminalen i et års tid nå, og jeg er veldig fornøyd.

Om du skulle være interessert i å prøve den ut gratis, følg gjerne linken her: https://www.tikr.com/eivind for å få en god deal.

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innfÞring i hvordan du kan investere bedre pÄ bÞrsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngÄ spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte Ä slÄ bÞrsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket pÄslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page