Prøving og feiling som aksjeinvestor - det første tiåret

investing education Nov 23, 2021

Når jeg ser tilbake, er jeg ganske heldig som fattet interessen for investering tidlig i tenårene. Til å begynne med var det gøy å kunne spare og få renteinntekter fra sparekontoen. Etterhvert som jeg ble eldre fant jeg ut at det går an å også bruke sparepengene til å kjøpe seg inn i fond og få enda bedre avkastning. Ideen om fond kom fra at jeg hadde arvet et lite beløp fra en tante som hadde jobbet i bank. Jeg var ganske liten da jeg fikk fondsandelene, og de fikk ligge der en god del år før jeg fikk se dem senere. Da jeg var blitt 18 år gikk jeg innom banken for å sjekke hva jeg hadde spart så langt og hva jeg hadde. Bankrådgiveren roste spareinnsatsen, og hun kunne også meddele at fondene hadde hatt en veldig fin avkastning frem til nå. Året var 2005, og fondsandelene hadde firedoblet seg i verdi. Det var kult, tenkte jeg! Og det ga mersmak til å investere videre i fond.

De neste årene jobbet jeg det jeg kunne ved siden av studiene, og jeg hadde også noen arbeidsår i militæret. Fondsparingen fortsatte, og det gikk bare oppover og oppover. Dette var jo lett, tenkte jeg. Om jeg bare kunne fortsette å spare og tjene 10% i året, ville det monne ganske bra over tid!

Men så kom et spesielt år - 2008. Etter sommeren inntraff den såkalte finanskrisen og pengekrisen. Fondsandelene raste i verdi, og jeg fikk oppleve å være med på nedturen. Det var ikke særlig hyggelig å se på! Ikke solgte jeg heller. Men jeg stoppet meg en stund fra å kjøpe mer også. Er det noe jeg ikke forstår med fond, tenkte jeg?

Påkjenningen og erfaringen med å se det meste av sparepengene opp mot halvere seg i verdi på kort tid gjorde inntrykk. Men det gikk meg heldigvis til å bare bli enda mer interessert i hvordan markedet fungerer. Og det fikk meg til å komme inn på det å investere i aksjer. Faktisk gikk det raskt innover meg at jeg ikke hadde særlig kunnskap om hva det var jeg faktisk eide når jeg eide fondene - annet en en diversifisert del av markedet. Kanskje det kunne være bedre å lære meg mer om aksjer og ha kunnskap om hva jeg eier?

Mot slutten av årene i militæret fikk jeg vite at jeg kom inn på studieplassen jeg ønsket meg i 2009. Årene før ville jeg helst studere matematikk, fysikk eller kybernetikk, men finanskrisen og interessen om aksjer vekket nysgjerrigheten om investeringer og aksjer enda mer. NTNU hadde et studie som kombinerte ingeniørfag og økonomi og finans, og det virket som en god kombinasjon, tenkte jeg.

På siden av studiene, gikk en betydelig del av tiden med på å lese meg opp på feltet "value investing", eller verdiinvestering, som Benjamin Graham var mannen bak. Han hadde også opplevd å investere mye før finanskrisen og det store krakket på slutten av '20-tallet. Kanskje kunne jeg lære noe av han som kunne være relevant for tida etter finanskrisen i moderne tid?

Det var en ide jeg bet meg tidlig merke i da jeg forsøkte å komme meg gjennom boka hans - The Intelligent Investor. "Price is what you pay - value is what you get." Ben Graham mente det var en forskjell i det man betalte og verdien man får. Markedet er som oftest effektivt priset, men ikke alltid, var ideen. Forskjellen på å være alltid effektivt priset, og ikke alltid, er natt og dag - det åpnet opp muligheter for å finne gap i pris og verdi. Jeg fikk veldig sansen for ideene til Graham og fulgte opp med å lese meg opp på Warren Buffetts ideer også. Det var både gøy og lærerikt å studere disse to gigantene innen aksjeinvesteringer, samtidig som jeg tok finansfag på universitetet. Og det var interessant å se at de som hadde gjort det så bra i aksjemarkedet selv, mente at mye av det jeg ville lære av akademia innen investeringer måtte jeg være kritisk til.

Da jeg var i 2. året på universitetet, var jeg og en kamerat så spent på finansfagene at vi startet tidlig på et 4. års-fag. I det faget kunne man regne på hva en kontantstrøm var verdt, og det tok for seg en god del finansteori. En del av den teorien var Buffett kritisk til. Men det å regne på kontantstrømmer og modellere hva et selskap kommer til å tjene i fremtiden så det ikke ut til å være noe å utsette på.

Under studiene gikk mye av tiden med på å prøve å finne gode investeringer, og forsøke å plukke aksjer. Ideene fra Ben Graham stod sterkt hos meg - det måtte være mulig å utnytte Mr. Market og humørsvingningene hans til å kjøpe aksjer billig av og til!

Jeg prøvde og feilet - noe gikk bra, men jeg bommet også en del. Og en annen feil jeg gjorde var at jeg var alt for kortsiktig. Klarte jeg 30% oppgang i en aksje, var jeg ofte fornøyd og ville selge. Det ga meg noen lærdommer som jeg fikk med meg etter studiene. For eksempel kjøpte jeg Salmar til 30 kr, og Grieg Seafood til ca 3 kr i 2012. Aksjene hadde falt til en firedel av prisen kort tid før, og jeg spekulerte i at inntjeningen ville normalisere seg. Ikke ante jeg at aksjene skulle mangedobles de neste ni årene... Jeg kjøpte også Apple i 2013 etter at den falt. Inngangsprisen da var omtrent en tidel av hva den er nå. Men med ca 30% oppgang i prisen og noe valutagevinst i tillegg følte jeg meg veldig smart som solgte kort tid etterpå. Det var veldig dumt.

Hadde jeg lest brevene til Buffett tidligere, hadde jeg ikke solgt Apple i 2013-2014. Og jeg hadde heller ikke solgt Microsoft etter en liten oppgang i rundt 2015. Kanskje hadde jeg sittet på Salmar og Grieg Seafood lengre også.

En del av motivasjonen bak nettsiden og portalen på innsiden som jeg driver og lager nå er å lære bort de ideene og ferdighetene som jeg tror vil hjelpe mange å unngå de dumme feilene som jeg har gjort ved å prøve å feile selv. Det er ikke så vanskelig, men det tar litt tid, dedikering og riktig holdning og temperament om man skal lykkes som aksjeinvestor, har jeg erfart. Selv om jeg var på god vei, tok det meg omtrent ti år som investor - fra 18 åring i 2005 til 28 åring i 2015 - til jeg begynte å slå børsen konsistent.

Fortsatt er drømmen å bli en dyktig aksjeinvestor - og fortsatt være det om ti år. Og om jeg kan hjelpe flere på samme reise selv, og komme opp på nivå mye raskere, hadde det vært hyggelig og givende.

Send meg gjerne en epost eller melding om du ble inspirert og ønsker å lære mer om å investere på børsen som en langsiktig investor selv, og om du har ideer til hva du ønsker jeg skal skrive mer om.

 

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page