Investeringsjournalen for november

investeringsjournalen Nov 30, 2022

Artikkelen under er hentet fra produktet Investeringsjournalen, som du finner i pakken jeg tilbyr, Investorforum+. Interessert å lese om hvilke kjøp og salg jeg gjør, og hvorfor? Totalporteføljen har hatt en årlig avkastning på ca 19% siden 2016 til og med november 2022. For en lav pris kan du få inspirasjon til egne investeringsanalyser. Ikke ment som investeringsråd, gjør egen research. Link til tjenesten her. Egenreklame.

 

Kjøp:

Google (Alphabet) til kurs $84 (liten økning)

 

Salg:

Evolution AB til kurs 1019,60 SEK (liten trimming)

 

Kommentarer:

Som dere kan lese i artiklene fra investeringsjournalen i sommer (innhold på innsiden), har jeg sittet lenge på gjerdet og ventet på at Google skulle komme til en god og lav kurs. Som dere ser under, har jeg kun gjort to handler i aksjen siste fem år, og endelig fikk jeg økt litt av eierskapet mitt igjen.

I 2019 fikk jeg de fleste aksjene til kurs $1142, som var prisen før de gjorde splitt i 2022. 20 for 1. Altså hadde jeg en kjøpspris tilsvarende ca $57 i 2019 med dagens antall utestående aksjer.

Og nå i november 2022 fikk jeg altså kjøpt en liten post til.

Over de siste tre årene har kursen til Alphabet beveget seg mye. I november 2022 var den på topp med rundt $150 i kurs, nesten en tripling i verdi i forhold til kjøpsprisen. Da jeg kjøpte flere andeler i november til en kurs på ca $84, tilsvarer det en årlig økning i pris på ca 13% (fra 2019 til 2022). Slik jeg ser det, har verdien til Google økt med minst 13% årlig siden jeg kjøpte mine første andeler, og jeg tror jeg fikk de til en rimelig pris da i 2019. Altså har jeg nok ikke overbetalt nå i november, for inntjeningen har også økt en god del mer enn 13% årlig, om den holder seg på 2021-2022-nivået.

Jeg har skrevet tidligere at jeg ønsket å kjøpe aksjene til rundt $100. Men jeg har også ventet på at dollaren skulle bli billigere, og at vi skulle få mer kjøpekraft med den norske kronen. Det er typisk at dollaren blir veldig dyr når amerikanske aksjer blir billige dessverre, så jeg har ikke fått så mye uttelling som jeg kunne fått. En løsning for neste gang er kanskje å kjøpe noen dollar å ha på lur til neste prisnedgang.

I grafen over viser de blå punktene kjøpsdatoene mine og kursen jeg gikk inn på.

I forhold til prising tror jeg at jeg har fått aksjene til en P/E multippel på omtrent 17. Det er jeg fornøyd med.

Det som har vært litt spesielt med Google i det siste er at de har ansatt så utrolig mange nye arbeidere der i de siste årene, og de gir de både veldig høy lønn, og aksjebonuser. Såkalt stock based compensation har økt og økt siste årene, og slik jeg ser det ligger den på en kostnad på omtrent en tredel av fri kontantstrøm nå. Insentiver er viktig, men jeg merker at jeg blir nysgjerrig og avventende når jeg ser at de fyller på med så mye ekstra ansatte.

Under ser dere fordeling av ansatte i 2019 fra en research rapport. Legg merke til endringen i 2022.

Som dere ser har Cloud-virksomheten doblet seg. Det er der de fyller på med de flest nye ansatte.

Det er interessant å se at majoriteten av inntektene til Google er en svært bemanningslett business; Search og YouTube. YouTube har klart seg med kun 3000 ansatte ca, som nå er kun doblet til ca 6000.

Det blir spennende å se hva som skjer med Cloud, for så langt er den delen av Google ulønnsom, og investorene ser ikke så mye verdi i den enda. Med så mye ansatte der nå, er jeg spent på hva som skjer.

 

Et sjeldent salg

I forhold til Evolution har jeg fortsatt stor tro på videre vekst globalt for selskapet. Slik jeg ser det vil aksjen tjene ca 40 SEK innen kort tid, og med mine siste kjøp på rundt 850 SEK, er jeg fornøyd med yielden og veksten.

Likevel valgte jeg å "trimme" litt av beholdningen min (mindre enn 10% trimming), for å frigjøre litt cash til nye muligheter der jeg finner lavere priser.

Evolution er fortsatt en av de største aksjepostene mine. 

På den andre siden skulle jeg ønske å være mer diversifisert, og ha mer kapital der myndigheten ikke så lett kan sette en stopper for et helt lands virksomhet.

Om kursen fortsetter å vokse, kan det hende jeg selger videre litt og litt. Vi får se.

Jeg har brent meg på å selge EVO-aksjer tidligere (aksjene går nesten alltid opp rett etter at jeg selger uansett aksje).

Om du ønsker å lese mer fra investeringsjournalen, vurder å prøv Investorforum+. Der får du også tilgang til å møte meg og andre investorer, og stille spørsmål online. (Egenreklame).

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page