Investeringsjournalen for mai 2023

aksjeanalyse Jul 07, 2023

Kjøp Brdr A & O Johansen AS B, 77-79 kr

Brødrene AO Johansen er et nytt selskap på radaren min, og jeg la inn en liten kjøpsordre på den i mai, for jeg ble imponert av det jeg leste om selskapet.

Det danske selskapet driver innen verktøy og teknisk installasjon av rør og avløpssystemer m.m.

Etter en veldig god vekst hittil, ser selskapet ut til å ha en inntjeningskraft etter skatt til aksjonærene på ca 300 millioner danske kroner. Det oppnår de med mindre enn 800 millioner såkalt tangible equity capital, altså bokverden fratrukket goodwill og immaterielle eiendeler. Det har de gjort over lang tid, og de har altså prestert å holde på en svært god lønnsomhet.

De andre aksjonærene i selskapet var villig til å handle eierandeler i selskapet i mai til en prising på kun ca 1600 millioner. For meg virker det veldig billig om selskapet vil holde på lønnsomheten videre og vokse.

Den finansielle situasjonen deres ser god ut, med ca 400 millioner i nettogjeld, vs ca 300 i årlig inntjening.

Jeg har ikke funnet noe galt med ledelsen eller selskapet til å kunne forstå hvorfor aksjen prises slik den gjør. Det kan være jeg har oversett noe, men følelsen min er at jeg bare har funnet en statistisk billig aksje, som et svært godt selskap står bak. Samtidig er det i skrivende stund et dårlig sentiment for alle byggerelaterte selskap nå, gjerne pga stigende renter.

En annen grunn til at den handles billig, kan være at den er underanalysert. Det er ingen meglerhus eller analytikere som følger aksjen.

Jeg har ikke investert mye i aksjen personlig, for jeg kjenner ikke selskapet så godt enda. Og jeg vet ikke i hvor stor grad selskapet sitter på en varig konkurransefordel. Der varig er nøkkelordet.

 

Kjøp Nilörn, 65 SEK

I mai la jeg også til mer eierskap i et av favorittselskapene mine som jeg kjenner godt. Jeg har delt mer om hva jeg tenker om selskapet tidligere på nettsida. Jeg tror selskapet er fortsatt like sterk posisjonert konkurransemessig. Inntjeningen har holdt seg i snitt på godt over 50 til 70 millioner svenske kroner. Og vi ser ut til å ha vekst. I 2022 var inntjeningen over hundre millioner og ca 9 kr per aksje. 

Jeg har kjøpt mest i 2019 og under pandemiåret  selskapet. Jeg solgte også på rundt 85 kr en god del, for å finansiere privat forbruk. Det kan dere lese om i journalen for høsten 2021.

Under ser dere hvor gode tallene er. Om du liker utbytte, får du også det her. Og fra et nært land som Sverige. 

De som vet hva jeg ser etter, kjenner gjerne igjen en sterk konkurranseposisjon, markedsleder. Og at den dermed har høy kapitalavkastning og vokser godt. For meg ser aksjen billig ut.

 

Salg i mai

Meta $250
EVO 1422 SEK

De som har lest tidligere vet at EVO er en av de største eierpostene mine. Grunnen til at jeg selger på 1422 i mai, og for øvrig 1450 i juni, er at jeg ønsker å ta ut noe gevinst til privat forbruk. Jeg liker fortsatt selskapet veldig godt, og jeg tror at andelene kommer til å være mer verdt i årene som kommer.

Jeg tror EVO vil ha tosifret vekst i mange år enda. De er desidert markedsledende på live casino løsninger og er best på det de gjør. Konkurranseposisjonen er svært god, og jeg kan ikke se at noen kan Rikke de av tronen.

Altså er salgene jeg gjør ikke av investeringsgrunner. Men til privat forbruk. Det hjelper litt på følelsen at prisen er nær toppnotering. Men jeg tror veksten vil fortsette.

Salgene jeg har gjort er mindre enn ti prosent av hva jeg hadde fra før ca.

 

I starten av 2022 skrev jeg følgende artikkel da kursen begynte å falle brått i Meta.

https://www.eivindkallevik.no/blog/overreagerer-markedet-pa-facebook-aksjen-meta

Jeg trodde at markedet ville overreagere her, og at det ville komme kjøpsmuligheter.

Det viste seg at markedet hadde rett i at noe ville skje med inntjeningen.

Men her har vi altså et selskap som fortsatt tjener ca $6 mrd i kvartalet til aksjonærene etter skatt.

Jeg lurte på om selskapet ville benytte et kursfall til å kjøpe tilbake aksjer. Det gjorde de, for hele 33 mrd dollar i 2022. Utestående aksjer var ca 2930 millioner i 2018, mens de er nede i 2700 millioner nå ca. Et gradvis årlig tilbakekjøp på nesten ti prosent. 

Det var en veldig volatilitet i aksjen siden jeg skrev artikkelen. Fra $250 ned til ca $100 og tilbake til ca $290 i juni.

Jeg var veldig nær å kjøpe mer Meta og var klar til å kjøpe på rundt 100 per aksje. Men det ble det ikke noe av. Jeg likte bedre Google, og økte heller mer der. Men på kort sikt kunne jeg fått 2,5x på kort tid her. 

Lærdom: Jeg tror markedet overreagerer kraftig, selv i svært solide selskap og med god og nokså forutsigbar inntjening. Det vil komme flere muligheter.

Mine kjøp og salg i Meta under.

Grunnen til salget er at jeg liker å eie mer i Google heller. Aksjen har pleid å svinge mye, og jeg liker å ta gevinst her nå og heller kjøpe Google som er størst innen annonsering.

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page