Investeringsideene du kan bruke for å slå børsen

investing education Nov 15, 2021

BørsBuddies består av to kamerater som har bygget opp hver våre aksjeporteføljer over lengre tid. Investeringene har gått bra de siste 5-7 årene, og vi har slått børsen. Det er ikke sikkert at vi kommer til å gjøre det videre. Kanskje vi har vært heldige? Men vi tror ideene vi har og investeringsprosessen vi har lært oss gir oss bedre odds. I dette innlegget vil vi dele noen av ideene vi ser på som svært viktige når vi forsøker å slå børsen videre.

 

Hvordan ideene har fungert for oss de siste fem årene

Over de siste årene har det meste gått bra når vi snakker om kvalitetsselskaper på børs som tjener godt med cash flow, tjener mye på kapitalen, og som sitter på konkurransefordeler. Men avkastningen hadde ikke vært like god om pris ikke var viktig. Et godt selskap bak en god aksje kan også bli en dårlig investering, om man betaler for mye for aksjen. Det er noen av ideene bloggskribenten av BørsBuddies, Eivind (34), har forsøkt å basere investeringsstrategien på. Det hadde sett anderledes ut uten å ha vært et stort fan av Warren Buffett og de andre superinvestorene som følger det han lærer bort. Og det hadde ikke gått uten å forsøke å lære de viktigste ideene en investor og forretningsmann bør kjenne til.

Eivind har i skrivende stund hatt ca 24,5% annualisert avkastning de siste fem årene på totalporteføljen han forvalter på børsen. Innskudd kommer naturligvis i tillegg. Om utviklingen skulle fortsette, kan det utgjøre omtrent en 3-dobling av aksjeporteføljen de neste fem årene. Pluss ytterligere sparing, og ekstra avkastning på sparingen.

Det gjelder å ha et visst temperament i forhold til aksjekurssvinginger, men det krever ikke noe medfødt talent ellers. De gode ideene som vi tror gir deg en fordel kan du lære deg på egenhånd. Vi forsøker å lære bort så mye vi kan på denne bloggen, omtrent 2-4 ganger i måneden, samtidig som vi lærer bort en god del mer til medlemmene våre på innsiden.

Eivinds avkastning har utviklet seg slik de siste fem årene:

 

Er du interessert i å investere og lære mer om kvalitetsselskaper selv, kan du sjekke ut tilbudene vi har nederst i artikkelen.

 

Vær tålmodig og ikke betal for mye

Når man først har funnet en god aksje, er en av ideene våre å være temmelig tålmodig. Man må være tålmodig og vente med å kjøpe aksjene hvis de er for dyrt priset. Og man må være tålmodig ved å være langsiktig eier og la rentes rente effekten skje internt i selskapet.

Selv en god aksje og et fantastisk selskap kan bli en dårlig investering om du betaler for mye for aksjen. Hvis aksjen er for høyt priset i det du kjøper den, kan det være at du ikke vil ta del i en god del av oppsiden du ellers kunne ha hatt. Det kan være tilfelle selv om selskapet tjener gode penger i mange år fremover. Grunnen til det er at hvis du kjøper en aksje og betaler alt for mye for den, er det du betaler så mye høyere i forhold til hva selskapet tjener til deg som eier de neste årene. For eksempel kan P/E multippelen på fremtidig inntjening ha vært alt for høy. Om du heller går inn som eier i et godt selskap når prisen er mer fornuftig, og gjerne lav, øker du sannsynligheten for at inntjeningen i forhold til det du betalte vil komme deg til gode raskere. Og i større forhold.

 

La de gode selskapene reinvestere og opplev rentes rente effekten

Når du har funnet et veldig kapitaleffektivt selskap som kan kjøpe svært lønnsomme maskiner, anleggsmidler og andre eiendeler ute i markedet som gjør at det tjener godt i forhold til investeringene selskapet gjør med egne penger, da har du potensielt funnet en rentes rente maskin - en pengemaskin.

Dersom du skulle være et eier av et selskap som sitter på en slik evne og økonomisk posisjon, er det gjerne mer positivt for deg som selskapet bestemmer seg for å reinvestere opptjente midler i nye maskiner etc., i stedet for å betale det ut i utbytte til deg.

Tenk om du hadde hatt et selskap som av en eller annen grunn hadde hatt en maskin som tjener 30% hvert år. Altså at det den produserer og gir i fortjeneste er 30% i forhold til det selskapet kjøpte den for. Og det har muligheten til å kjøpe flere maskiner som den, og møte en etterspørsel i markedet med like god lønnsomhet. Vil du ikke gjerne at selskapet skal kjøpe flere av de maskinene? Om du skulle heller fått de opptjente pengene i utbytte til deg selv, hadde du klart å funnet en aksje eller en maskin som tjener like mye på egenhånd? Hvis ikke, kan det være fornuftig og bra for deg som eier om selskapet reinvesterer fortjenesten.

 

Invester i selskap med konkurransefordeler

Når du har funnet et veldig godt selskap, og det har en veldig god lønnsomhet i forhold til det vi nevnte over, vil du kunne gjøre det veldig bra som eier og aksjonær om selskapet også skulle sitte på en konkurransefordel. Hvorfor er det så viktig tenker du? Jo, fordi når du har et selskap der konkurransen ikke kan kjøpe like lønnsomme maskiner etc. av en eller annen grunn, betyr det gjerne at selskapet ditt kan fortsette å holde på lønnomheten i mange år fremover. Med konkurranseevnen inntakt i mange år fremover, kan rentes rente effekten ved reinvestering i nye anleggsmidler fortsette og komme deg til gode som eier.

 

Lære av de beste investorene

En uvurderlig fordel vi har hatt så langt i reisen som investor er å lese og lære fra andre gode investorer rundt om i verden. En naturlig lærer for oss er Warren Buffett. Ikke bare er han tidenes investor, men han ønsker også å bli kjent for å være en god lærer. Det finnes mange gode kilder til lærdom i brevene hans som du kan finne gratis på www.berkshirehathaway.com. I over 50 år har han forsøkt å lære bort det han tenker er viktig å forholde seg til når du eier et selskap som Berkshire Hathaway. Gjennom kløkt og investeringer i aksjemarkedet hovedsakelig har Buffett økt formuen til selskapet årlig med rundt 20%. Over lang tid, si 50-60 år, er det ikke rart at han har havnet på Forbeslisten som en av verdens rikeste.

 

Coattailing - hente investeringsideer fra de beste investorene

Etter hvert som du oppdager gode investorer, kan du også finne ut hvilke selskaper de eier nå om dagen gjennom å se i offentlige register. Dersom investorene er store nok i USA for eksempel, må de opplyse om hvilke aksjer de eide i slutten av kvartalet. Dersom du kjenner investeringsstrategien til den investoren det er snakk om, vet du gjerne at han eller hun typisk holder på aksjene i mange år. Om du tror at investoren fortsatt ønsker å eie aksjen i lang tid, og du ser at du kan kjøpe aksjen i markedet og på børs til omtrent samme pris, kan du kanskje prøve å kopiere eller ta del i den samme oppgangen den gode investoren gjør.

 

Før en investeringsjournal

Et tips til vi kan vi til nye og gamle investorer er å begynne å føre en investeringsjournal. Husker du ikke helt hvorfor du kjøpte den forrige aksjen din, og hva du tenkte var så smart ved å eie den? Da kan du sjekke hva du har skrevet i journalen din og se hva grunnne til å investere i utgangspunktet var. Tenk om aksjen har falt mye siden sist du kjøpte for eksempel. Og nå har det gått et halvt år eller mer. Var det noe du ikke tenkte på, eller ser det ut som om selskapet er i samme posisjon som da du investerte? Slike ting er det lettere å reflektere over dersom du har ført ideene og tankene dine ned i en journal. Kanskje er aksjen ikke i en dårligere situasjon etter at den falt i pris, men tvert om. Selskapet er like godt stilt og aksjen kan være enda mer attraktiv.

For vår del har investeringsjournalen vært et godt verktøy til å holde hodet kaldt i flere aksjeinvesteringer. For eksempel i selskapet Nilörngruppen, som vi først kjøpte på rundt 70-tallet, før det falt ned til 40, og så videre ned helt til rundt 23. Da vi leste det vi hadde skrevet i journalen vår, og analyserte selskapet, og vurderte vi at selskapet ville klare seg gjennom krisen i 2020 for eksempel.  Og vi tenkte at aksjen var enda mer attraktiv på 20 til 40-tallet, enn den hadde vært året før på rundt 70 kr. Det ble en god investering. Uten investeringsjournalen, kan det ha vært fort gjort å bare kjenne på følelsene og selge i frykt.

Skulle du være interessert i å få lese investeringsjournalen vår, som vi oppdaterer månedlig, kan du delta som medlem ved å følge denne linken.

 

Sett deg inn i selskapets rapporter og lær deg å lese regnskap

Hvis du hadde vært en passiv eier av et selskap som ikke er på børs, hadde du ikke vært interessert i å vite hvordan økonomien går, og om ledelsen gjør en god jobb? Vi ser ikke hvorfor det skulle være annerledes for et selskap på børs. Der får du tvert i mot veldig god og omfattende informasjon om selskapets situasjon. Børsnoterte selskaper må publisere kvartalsrapporter fire ganger i året, samt en årsrapport. Der kan du sette deg spesielt godt inn i hva ledelsen sier om selskapets stilling, i tillegg til hvordan regnskapene ser ut.

 

Kjenn selskapene godt og forbered deg på et fall i aksjemarkedet

En siste ide vi vil dele med dere er det at børsen er stort sett riktig og effektivt priset, men ikke alltid. Forskjellen er dag og natt. Dersom du kan være tålmodig og vente på at favorittaksjene dine plutselig blir billigere, kan du ha en fordel om du sitter klar til å investere med frie kontanter. Selv kvalitetsselskaper og gode aksjer som stort sett er dyre og høyt priset kan falle en god del fra tid til annen. Det skjer gjerne på grunn av en eller annen stor hendelse i verden, i markedet, eller i selskapet spesifikt. Men hvis du har forberedt deg godt, du kjenner selskapet, og du kan vurdere om hendelsen eller nyheten er av en natur som går over, og du vurderer at selskapet vil klare seg godt videre, da kan aksjefallet være en sjelden mulighet. Kanskje kan du kjøpe et kvalitetsselskap på billigsalg. Et selskap du ønsker å kjøpe for første gang, eller et selskap du ønsker å øke eierandelene dine i.

Vi lager en slik liste over selskaper på en månedlig basis, som vi deler med kundene våre som ønsker det. Ideen er kvalitetsselskaper med konkurransefordeler som vi overvåker og ønsker å kjøpe når prisen blir riktig. I BørsBuddies Watchlist (prøv gratis 7 dager her), kan du få en månedlig analyse og oversikt over selskaper som er mer lønnsomme enn snittet. Selskap som vi tror det er bedre å være eiere av langsiktig, om de kan kjøpes til en "fair" pris.

Om du bygger deg en slik liste over selskaper, kan du være mer forberedt når aksjemarkedet faller. Da kjenner du bedriften og økonomien i den godt, og du kan ta en vurdering om aksjekursen markedet tilbyr er fornuftig, eller kanskje til og med et kupp!

 

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page