Hvordan investere bedre i 2022

investere bedre Jan 31, 2022
 

Dette innlegget handler om å forberede mindset'et vårt på om det skulle komme et større fall på børsen i 2022, og hvordan vi kan dra nytte av markedssvingninger med verdsettelse i bakhånd.

 

Timing av markedet

Når vi følger nyhetsoverskriftene ser det alltid ut til at det er en bestemt sektor som vi som investorer og aksjeplukkere bør gå inn i eller unngå. Slik har det vært så lenge jeg har vært i markedet, helt siden jeg begynte å følge med i 2006.

I Norge har vi for eksempel oljesektoren. Rett før finanskrisen i 2008-2009 var oljeprisen høy, og mange tjente godt i energiselskapene. Etter krisen begynte optimismen å komme tilbake til en ny topp i 2014, før den røk igjen i 2015. Da kom en ny bunn, og om du hadde investert da, kunne du vært med på en ny oppgang frem til rundt slutten av 2018. Siden da kom pessimismen igjen, og olje var spådd nedover, mens grønne aksjer fikk medgang. Men de som investerte i olje på bunnen i 2020 har nok gjort det godt frem til nå.

Se for eksempel på mulighetene du kunne gått inn og ut av aksjen de siste 20 årene i Equinor-aksjen. Bildet under er fra innsiden til borsdata.se (sponsor), en plattform jeg kan anbefale for å finne finansiell data på aksjer over lang tid tilbake. Som du ser, kunne det nok vært mulig å doble pengene sine opp til fire ganger i løpet av perioden, medregnet utbytte, om en hadde god timing.

Selv om det virker forlokkende å prøve å time markedet og gå inn og ut av en aksje som Equinor, er det ikke noe jeg har planer om å spekulere i det kommende året. Jeg skal fortelle hvorfor under.

 

Men det er ikke lett å gå inn og ut av en aksje

Det er i hvertfall ikke lett hvis det utløser skatt for deg. Da skal du være veldig god for å sitte igjen med nok til å veie opp for risikoen for at du tar feil. En aksjesparekonto, ASK, er en god måte å kunne handle aksjer i EØS uten å måtte skatte av profitten når du tar gevinst før du tar gevinsten ut av kontoen.  Jeg bruker og anbefaler Nordnet for å opprette ASK og handle aksjer, fordi de har et godt utvalg av aksjer, og kurtasjen er rimelig, om du velger kurtasjeklasse minikurtasje (affiliate).

Equinor i eksempelet over har gitt en del utbytte hvert år, som kommer i tillegg til prisoppgangen i grafen. Likevel er det en del med selskapet som gjør at jeg heller ser etter andre selskap. For å gjøre det virkelig godt som investor i en aksje som Equinor, som mange kaller en syklisk aksje, hjelper det å være flink på å forutsi og treffe på etterspørselen etter olje - og prisen på det de i hovedsak selger. Det er en utfordring som jeg ikke er god på. Men det er også mulig å gjøre antagelser som at prisen kommer tilbake til normale nivå, og forsøke å treffe bunner og topper på den måten. Gjerne også ved å forsøke å kjøpe aksjer på lave multipler av normalisert inntjening for eksempel. Det er ikke lett, men jeg kommer inn på en bedre ide for langsiktige investorer under.

 

Hvordan forholde seg til om markedet skulle svinge i 2022

Som vi nylig så på børsen og nyhetsoverskriftene, kan markedet plutselig endre mening om hva aksjer skal prises til. Ben Graham, som skrev The Intelligent Investor i 1949, beskrev markedet som en person med humørsvingninger. Han kalte personen Mr. Market. Mr. Market er en veldig hyggelig kar som kommer dag etter dag og tilbyr deg deler av selskaper til en viss pris. Noen dager vil Mr. Market være i godt humør og veldig sikker på aksjene sine. Da tilbyr han deg andeler som du må betale mye for, de er høyt priset. Andre dager er han veldig pessimistisk og redd, og han er desperat etter å selge andelene til deg. Og da er de temmelig billige. Uansett hva du sier til han, ja eller nei, kommer Mr. Market tilbake til deg og gir deg en ny pris. Du kan altså sitte tålmodig og vente til han er i det rette humøret, og du kan utnytte humørsvingningene hans til din fordel.

 

Er aksjer dyre nå? Hva bør jeg gjøre?

Aksjemarkedet er så vidt jeg kan se høyt priset nå. Og spør du meg, gjelder det å være forberedt på et fall. Kommer det en god korreksjon, og en av aksjene du kunne tenke deg å kjøpe skulle komme på tilbud, gjelder det å ha noe cash i bakhånd.

Men som mange av oss, sitter også jeg nokså fullinvestert. Mest på grunn av at jeg ikke liker å selge de gode aksjene jeg har troen på uansett hva markedet gjør. På den andre siden, om du er nokså ung, og har det meste av sparingen foran deg i tid, i hvertfall de kommende 2-3 årene, kan du nok fortsatt kunne dra nytte av et markedsfall.

Om du har det mindset'et at du tenker å spare en god del de neste to-tre årene, hvorfor ikke ønske et markedsfall som varer noen år velkommen?

Et tips jeg kan anbefale, er å gjøre deg kjent med hvilke aksjer du ønsker å kjøpe når prisingen skulle bli attraktiv igjen. Hvis du er usikker på hvor du skal begynne å lete, har jeg et abonnement på innsiden av denne nettplattformen, hvor du kan gjøre det kjent med kvalitetsselskaper som tjener godt på kapitalen. Du finner link til tjenesten her, samt lenger nede på siden.

Du kan alltids unngå å kjøpe for dyre aksjer, og heller speide tålmodig etter muligheter. Hvis du lærer deg å gjøre godt verdsettelsesarbeid, og kjøper aksjer når du har en sikkerhetsmargin, altså at verdien er en god del høyere enn prisen du betaler, vil du gjøre det godt som investor over tid. Over tid vil markedet bli enig med deg om verdsettelsen.

 

Hvordan kan du øke oddsen for at aksjene dine skal gjøre det bra langsiktig?

Jeg nevnte over at det ikke er lett å gå inn og ut av en aksje, og forsøke å treffe de sektorene som markedet favoriserer fra tid til annen.

I stedet for kan jeg foreslå å øke oddsen din som langsiktig investor ved å være investert i de aller beste selskapene. De som tjener mest på kapitalen og sitter på varige konkurransefordeler. Slike aksjer svinger også i pris, og noen sjeldne ganger kan de også falle 30-50 prosent på kort tid. Men etter min erfaring er de også de første til å hente seg inn igjen. Kvalitetsselskaper er ofte priset høyt, og de holder seg høyt priset, fordi markedet som oftest gjenkjenner at inntjeningen er nokså sikker. Og de har ofte hatt en veldig god track record over lang tid, der de har tjent gode penger år etter år etter år. Det kan øke sannsynligheten for at de vil fortsette å gjøre det. Når markedet skulle krasje, og kvalitetsaksjen din også skulle falle, er det som regel kortsiktig, for markedsfallet betyr ikke nødvendigvis at aksjen din skulle tjene mindre penger.

Et eksempel på en god kvalitetsaksje som jeg er investert i forholdsvis mye selv er Berkshire Hathaway, Warren Buffetts investeringsselskap.

Som du ser i grafen laget av borsdata.se, har aksjen svinget mye fra lokale topper til lokale bunner, men trenden er betydelig oppover på lang sikt. Det er fordi inntjeningen til selskapet øker og øker. Siden selskapet ikke betaler utbytte, men reinvesterer alt tilbake i nye bedrifter og anleggsmidler, som tjener godt på kapitalen, fortsetter inntjeningsveksten - og dermed verdien på aksjen - og til slutt aksjekursen. Se graf under.

Som du ser i grafen, skal det godt gjøres å drive med timing av markedet i Berkshire-aksjen. De store fallene er sjeldne, og de varer ikke lenge. Hadde du klart å gå inn på riktig tidspunkt i den lokale bunnen, eller hadde markedet snudd og dratt i fra deg før du fikk kjøpt?

Dersom du bare holder aksjen derimot - en aksje som har underliggende selskap som stadig blir mer verdifulle, blant annet fordi de sitter på konkurransefordeler - og kjøper nye andeler når prisen ikke er alt for høy, blir du nok fornøyd til slutt. Hadde du bare sittet tålmodig med Berkshire-aksjen over de siste 20 årene, hadde du hatt omtrent 6-7 ganger investeringen din nå.

Om du skulle være interessert i å lære å identifisere slike aksjer selv, unngå permanente tap på børs, og heller gjøre det bedre, har jeg en del publikasjoner og månedlige moduler du kan lære av i medlemskapet på innsiden.

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innfÞring i hvordan du kan investere bedre pÄ bÞrsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngÄ spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte Ä slÄ bÞrsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket pÄslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page