Hvordan finner jeg nøkkeltall for aksjer med god avkastning i TIKR?

aksjeanalyse Jul 03, 2023
 

Denne artikkelen inneholder reklamelenker for min favoritterminal for finansiell info, TIKR.


Tilbake for ikke så lenge siden, i 2018, skulle verdens beste langsiktige investor, Warren Buffett, gjøre en av sine aller beste investeringer siden 2000-tallet. Investeringen skulle vise seg å være et genistrek. Vi snakker kanskje om en gjentagelse av den viktige investeringen selskapet hans, Berkshire Hathaway, gjorde i 1988, da de kjøpte nesten 10% av The Coca-Cola Company. Selskapet han satset på denne gangen, var et annet godt likt selskap, nemlig Apple.

Og grunnen til at jeg tror at denne investeringen kommer til å bli en like viktig investering som Cola-investeringen, og kanskje også et plaster på såret for å ikke ha investert i Google, er at det er svært mange kvantitative og kvalitative faktorer i Apple som ser svært positive ut. Apple er et eksempel på et veldig lønnsomt selskap, og som har vært det i lang tid.

De kvalitative faktorene som jeg mener gir selskapet et konkurransefortrinn, og som vil hjelpe de å holde på den gode inntjeningen, kan jeg komme tilbake tilgi et eget innlegg. De er mange, og de som eier en iPhone eller et annet Apple-produkt vet nok hva jeg snakker om. 

Men de kvantitative faktorene, altså de gode nøkkeltallene, vil jeg vise dere i dette innlegget. Og jeg vil vise dere hvordan dere finner de i favoritt-aksjeterminalem min, TIKR.

TIKR er en webplattform som gir dere de finansielle nøkkeltallene dere trenger for å identifisere de gode forholdstallene og trendene i et fantastisk lønnsomt selskap. Plattformen er enkel å bruke, og for en relativt lav pris, får dere tilgang til tall på de aller aller fleste børsnoterte selskap i verden. Tenk å ha tilgang til alle de viktige nøkkeltallene de proffe betaler dyre dommer for å få tak i? Med PRO-tilgangen som jeg bruker, får du full tilgang, både historikk og alle markedene de har tall for. Jeg kan med glede være affiliate partner for TIKR, fordi jeg liker godt produktet selv, og jeg tror det kan hjelpe dere mye med finansiell info til en lav pris. Få tilgang til TIKR her (reklamelenke)!

Så la oss se på hva Warren Buffett gjorde da han gikk inn i Apple.

I 2018 og årene som gikk investerte han totalt ca $36 mrd dollar i Apples aksjer. Var det en god investering de siste årene? Ja, hvis vi ser på aksjekursen, ser vi han hadde rett i ettertid. Men hva om vi ser på nøkkeltallene? Og vi ser på hva han faktisk tjener på å være en stor aksjonær i selskapet?

Om vi går inn i TIKR, ser vi at 2022-resultatet til Apple etter skatt var ca $100 mrd. Siden Berkshire Hathaway eier nesten 6% av Apple, kan vi si at deres andel av inntektene er ca $6 mrd.

Om du går inn og ser hvem som er de største eierne i Apple, som du finner med å gå på Ownership, ser du Buffett sin posisjon.

Slik ser det eksempelvis ut i TIKR:

Så var det en god investering å betale ca $36 mrd for noen få år siden, og så sitte på en andel av Apple sin inntjening som i 2022 utgjorde ca $6 mrd årlig? Vel, det utgjør en tilbakebetalingstid på ca 6 år om inntjeningsveksten skulle flate ut. 6/36 utgjør omtrent 17% årlig. Ikke verst for et så stort og solid selskap som Apple, ikke sant? Var det en skatt som var «hidden in plain sight»? Jeg tror det, for Apple ser ikke ut til stoppe veksten. Veksten har vart i lang tid. Og veksten har vært lønnsom.

 

Hvordan finner vi nøkkeltall til et selskap med god avkastning, der vi har god vekst den er lønnsom?

La oss navigere i TIKR som følger:

Søk på Apple, eller bare tickeren, AAPL. Terminalen tolker begge deler.

Gå deretter til Financials. Da får du opp tabellene med nøkkeltall som vil vise deg hva vi ser etter. Duken velge mellom Income Statement, Balance Sheet, Cash Flow Statement og Ratios.

Jeg bruker alle tabellene aktivt, og de er alle svært viktige å forstå. Om du vil ha opplæring i hvordan du navigerer og blir kjent med tabellene, ta kontakt med meg, så kan jeg vise deg.

Jeg gir deg med glede en gratis omvisning og guidet gjennomgang, om du skulle velge å bli kunde via linken her av TIKR du også. Bare send meg en kopi av kvittering på at du er blitt kunde for et år via linken min, så vil jeg sette av en time med deg.

La oss se på hvor vi finner vekst i Apple over de siste fem årene som følger.

Slik ser Income Statement ut, som vi har navigert frem til. Du kan scrolle ned for å se hele resultatregnskapet. Årene ser du i kolonnene. LTM helt til høyre står for Last Twelve Months.

 

Deretter kan du klikke på radene som Revenues og Net Income. Da genereres det en graf som viser utviklingen over omsetningen og resultat etter skatt til aksjonærene. Du kan se hva tallene er i tabellen, og du kan se enkelt utviklingen ved å se på grafen. Om du vil la grafen vise noensinne de andre radene og nøkkeltallene, klikker du bare på det du vil vise. Om du vil ta bort et datasett, klikk på raden du vil fjerne, eller klikk på navnet til den under grafen i legenden.

I tilfellet for Apple ser vi en utvikling for omsetningen fra ca $260 mrd til $400 fra 2018 frem til siste tolv måneder i skrivende stund.

Og resultatet har omtrent doblet seg til $100 mrd fra $50 for knapt fire år siden.

Slik kan vi altså se om vi har hatt vekst i to av de viktigste nøkkeltallene fra Income Statement.

 
Et godt selskap kjennetegnes ikke bare med at det har vekst, men at det også har lønnsom vekst. Hvordan finner vi det i TIKR terminalen?

Det er flere måter å finne det på. Lønnsom vekst betyr blant annet at selskapet over tid har hatt høy kapitalavkastning over flere år, samtidig som det har hatt vekst. At det har hatt vekst så vi i Income Statement. Om du vil raskt se om veksten har vært lønnsom, anbefaler jeg deg å gå til Ratios som også befinner seg under Financials seksjonen TIKR.

Øverst i Ratios ser du Return Ratios. Dette er måter TIKR presenterer flere måter å måle kapitalavkastning på.

Om du ikke skulle ha et forhold til hvilke tall som er bra her, ta mitt ord på det - disse tallene er supersterke. Apple er knall-lønnsomt og det har vært det over tid. Tabellen over viser for eksempel at egenkapitalavkastningen har vært omtrent 50-175% over de siste fem årene. Det er sterkt. Tall over tjue prosent over lang tid er noe jeg liker å se.

Under ser du også andre nyttige nøkkeltall som viser at selskapet går pluss med god margin. Net Income Margin viser for eksempel resultatgraden etter skatt. Og vi ser at den ligger over solide 20%!

Vær oppmerksom på at den finansielle informasjonen jeg gir her er ment som utdanningsformål, og det er ikke som et råd eller tilbud om kjøp. Selv et fantastisk selskap kan ha en aksje som er alt for dyr til at investeringen kan bli god. Om aksjen er dyr eller ikke, har vi ikke tatt stilling til her, for vi har ikke sett på verdsettelse. Det kan du lese mer om på bloggen.


Denne bloggartikkelen er sponset av TIKR-terminalen, som jeg er affiliatepartner med. Du støtter denne nettsiden og arbeidet mitt ved å bruke linkene i denne artikkelen, om du blir betalende kunde i TIKR.

Bonus til deg som er interessert i å bli kunde og bruke TIKR-terminalen: Om du sender meg en e-post med kopi av kvitteringen på at du har blitt kunde for et år, vil jeg gi deg full tilgang til alle artiklene jeg har på innsiden av nettsiden, som er betalt innhold, og behold tilgangen så lenge du er kunde av TIKR! Bruk affiliatelenken her, registrer deg og få tilgang til terminalen, og send meg en kvittering på at du har betalt. Da låser jeg opp innsiden for deg. Vinn-vinn!

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page