Hvor mye i aksjer må til for å overvintre på Madeira?

utbytter Apr 21, 2022
 

Ville en investering på 800.000 kr være verdt det om du ville fått 35.000 kr i årlige utbytter om fra fem år og utover, og vil få kost og losji dekket hvert bidige år? Og om du kunne gitt den måneden videre i arv eller gave? La oss se på det!

Nå begynner endelig varmen å komme til Norge, og vi har nesten 20 grader i Haugesund. En sjelden god forsmak på sommeren i april.

De siste tolv månedene har jeg vært utrolig heldig og fått doble sommerdagene året vanligvis tilbyr for en Nordmann, og samtidig kuttet tilsvarende i kalde og regnfulle dager.

For i slutten av september i fjor dro jeg til Madeira. Planen var å bo der en måned og jobbe derfra.

Det viste seg å være så fint der at jeg forlenget oppholdet to måneder til.

Da jeg kom hjem før jul, ble ferdig med julefeiringen og familiehyggen, og det på nytt ble mørkt og kaldt, begynte jeg å savne den flotte øya. Og etter ca tre-fire uker i Norge, dro jeg en ny tur til Madeira, denne gang for kun en måned.

Oppholdet var på fire måneder totalt.

Og levestandarden der var upåklagelig.

Favorittkafeen min der jeg spiste lunsj og drakk kaffe kostet ca 60 kr, og da fikk jeg en lokal burger kalt prego med egg, bacon, biff og friske grønnsaker i en bolo de caco-brød. I tillegg til en stor kaffe og en liten cola.

Favorittrestauranten på kvelden tilbydde en middag, som en biff, samt drikke til ca 190 kr.

Dermed klarte jeg meg veldig fint og hadde det supert for ca 250 kr dagen for mat og drikke.

Overnatting er heller ikke særlig dyrt der.

Du kunne for eksempel få et alle tiders hotel ved sjøen for 15.000 kr per måned (i lavsesongen).

Det var lavsesong, men du kunne fortsatt sole deg ute og bade i sjøen, om du synes 20-23 grader er perfekt.

Jeg fikk også et tilbud om å leie en leilighet sentralt for 10.000 kr. Det er omtrent det billigste du kan leie for sentralt. Kanskje neste gang.

Så for hele gildet var det en levekostnad som inkluderte overnatting på et supert hotell og to kafe og restaurantbesøk daglig til en totalpris på ca 22.500 kr.

Med den prisen bodde du så sentralt at du behøvde ikke transport, men taxi som sparte deg for en halvtime spasering kostet ikke mer enn ca 40 kr.

Flybillettene er ikke særlig dyre i lavsesongen, men det som er med øya, er at det er stort sett flott vær og 20 grader hele året.

Jeg fikk for eksempel direktefly fra Oslo til ca 1000 kr.

Men om vi ser på levekostnadene på ca 22.500 kr, hvor mye aksjer og ekstra inntekt må du dermed ha for å bo en måned der?

Med skattesatsen på ca 35% på utbytter i 2022 må du ha ca 35.000 kr i utbytte for året for å spandere et flott opphold på Madeira. Flybillettene kommer i tillegg. Når det er så fint der, kan det jo godt hende du vil forlenge oppholdet!

Så hvor mye aksjer må du ha, og hva koster investeringen?

Det kommer helt an på hvilken pris du har fått de for, og hvor lønnsomme er, hvor lenge du har eid de, og hvilken vekst de har hatt.

Og om du foretrekker å betale oppholdet ditt med utbytte og ikke selge aksjer, da kan jeg gi et eksempel på en god, stabil utbytteaksje.

Coca Cola aksjen er en av de store utbytteaksjene, som ikke bare har betalt ut utbytte, og tjent penger årlig, men har også økt utbyttet sitt litt og litt hvert bidige år.

La oss si at du kjøpte aksjer rundt da jeg skrev om den sist, sommeren 2020. Da kostet aksjene ca $45 og betalte årlig $0,41 hvert kvartal. I 2022 har utbyttet økt til $0,44 per kvartal, og om du planlegger turen om fem år fra kjøp, kanskje har utbyttet økt til $0,49 per kvartal, hvis veksten fortsetter som før. Det er bare en antagelse. En annen antagelse er hva dollarkursen står i om fem år fra kjøpet av aksjene i 2020.

Hva levekostnadene i Madeira er om fem år er også ikke lett å vite, men la oss si for enkelthets skyld at du kan klare deg fint og leve bra med 35.000 per år i utbytter.

Med $0,49 i utbytter hvert kvartal får du $1,96 årlig i utbytte per aksje. Hvis dollarkursen var omtrent 9 NOK per dollar, da du kjøpte i 2020, kostet aksjene ca 400 kr per aksje. Det betyr at du trenger ca 2000 aksjer i innkjøp i 2020. Og om estimeringen og antagelsene stemmer, vil du ha rundt 35.000 kr i utbytte årlig fem år fra kjøpet ditt, altså i 2025.

Med prisen aksjene hadde da ville de kostet ca 800.000 kr.

Er det verdt å gjøre en investering på 800.000 kr som gir deg en måneds ferie som dekker restaurant og overnatting om fem år, og deretter en ekstra måned hvert bidige år, om Coca Cola fortsetter å tjene penger og øke utbyttene i tråd med inflasjonen?

Etter min mening er det det. Alternativt kunne vi kjøpt en hytte for noen millioner og jeg vet ikke hvor mye det hadde kostet å spise på restaurant i Norge hvert år.

I tillegg har friheten, fleksibiliteten og det flotte været du kan få på vinteren, en god verdi spør du meg.

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page