Hva tjener egentlig aksjene dine?

mobilapp Feb 23, 2022
 

Du har gjerne et forhold til hvordan porteføljen din svinger og hvor mye du har investert. Hver dag ser du endringer, noen prosent opp eller ned, og du følger med på hver enkelt aksje som har sine svingninger også. I tillegg vet du gjerne hva du antagelig vil få i utbytte det kommende året.

Men de måtene å se på aksjene og porteføljen sin på sier egentlig ikke noe om hvor mye selskapene og aksjene dine virkelig tjener.

Hvis du hadde eid en hel bedrift, eller la oss si 20% av den, hadde du ikke vært interessert i å vite hva den faktisk tjener til deg som eier?

Slik ser jeg på det når jeg ser på aksjene jeg eier.

Jeg vil gjerne vite hvor mye selskapene tjener, og jeg vet at det de betaler ut i utbytte ikke nødvendigvis er alt de tjener. De holder gjerne en del igjen til reinvesteringer, eller tilbakekjøp av aksjer.

Svingningene i porteføljen min kan bare kjøre sitt eget løp, for hva markedet sier om hvor mye aksjene mine er verdt, eller hvor mye min 20%-andel av bedriften min er verdt om noen skulle kjøpe den i dag, sier meg egentlig hva jeg kan forvente å tjene som eier.

Jeg vet ikke med dere, men jeg skulle gjerne ønske at det var et verktøy der ute som kunne raskere fortelle meg hva selskapene mine, og aksjepostene, tjener. Hva kan jeg forvente å tjene fra andelene mine i år totalt? 

Owner's earnings er et begrep Warren Buffett bruker for å estimere hva bedriften egentlig tjener av verdi til han.

Når jeg bruker nettmeglere får jeg ikke særlig mer informasjon enn hva prisen per aksje er, hvilket utbytte jeg kan forvente, og hva jeg har hatt i gevinst eller tap så langt på verdipapirene. De kan også gjerne vise et forenklet resultatregnskap per selskap om jeg navigerer rundt.

Men jeg skulle ønske jeg hadde en oversikt som fortalte meg hvor mye jeg tjener fra bedriftene mine i år, totalt sett. En oversikt som sier hva jeg som eier tjener, og ikke fokuserer på hvor mye aksjene handles for. 

Den informasjonen forsøker jeg å finne på egenhånd, men det er tidkrevende. Det er også tidkrevende å forsøke å sette opp et regneark og oppdatere det for hver ny informasjon som kommer.

Det du kunne fått i tillegg er en estimering om hvor mye ekstra eier-inntekt du ville fått om du skulle kjøpe en ekstra andel i en aksje for eksempel.

Føler du at du kunne hatt glede av det samme?

Hvis det skulle være behov der ute etter en slik løsning, for eksempel en mobilapp som viser hva du som aksjonær faktisk tjener omtrent på aksjene dine, si gjerne i fra til meg.

Jeg forsøker å lære mer om programmering og utvikling på fritiden, og det hadde vært artig å prøve å lage en app som folk har nytte av.

Om du skulle like ideen, og at den hadde hatt verdi for deg, si gjerne i fra til meg, for eksempel via linken under, så kan jeg gjerne få til at dere er de første som får prøve betaversjonen, om det blir noe av. Og dere kan si hva dere ønsker at appen og dashbordet skal vise.

Ja dette er en god ide! https://www.eivindkallevik.no/optin-mobilapp

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innfÞring i hvordan du kan investere bedre pÄ bÞrsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngÄ spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte Ä slÄ bÞrsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket pÄslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page