Hva som er feil med å kalle noe for verdiaksjer eller vekstaksjer

investing education Dec 14, 2021
Avkastningen til Berkshire Hathaway siste år

 

Under aksjonærmøtet i Omaha i 1997 hadde Warren Buffett følgende å si om de som sier slikt som at “Nå er det på tide å søke verdiaksjer fremfor vekstaksjer”, eller noe lignende. 

“Jeg bare rister på hodet… Det gir ingen mening!”

Buffett hadde mer å si:

“Det jeg alltid har sagt er at verdi og vekst hører sammen. De er to faktorer i samme ligning. Slik vi ser det er det ikke noe som heter verdiaksjer eller vekstaksjer, slik som de kaller det på Wall Street, og at de er ulike aksjeklasser.

Vekst er vanligvis positivt for verdi, men bare når det betyr at når vi legger ut kapital nå, får du tilbake mer tilgjengelige kontanter senere. Og til en avkastning som er mye høyere enn den langsiktige utlånsrenten.

Vi beregner alltid hvor mye cash vi kommer til å få ut av selskapet, og hvor mye kapital vi trenger å skyte inn.

Ta for eksempel selskapet vårt, Flight Safety. Vi kommer til å kjøpe nye simulatorer der for rundt $200 millioner i år. Samtidig kommer vi til å ha avskrivninger for rundt $70 millioner, eller noe sånn. Så vi putter $130 millioner inn over avskrivningen til anleggsmidlene våre der. Det kan være en god ting, og det kan være en dårlig ting. Det er åpenbart vekst; det er det ingen tvil om. Men om det er en bra ting avhenger av hva vi kommer til å ha i avkastning på kapitalen på $130 millioner som vi legger til i selskapet over tid.

Hvis du sier til meg at du eier en business som kommer til å vokse opp i skyene, og at det er så fint og flott… Det vet jeg ikke om jeg kan være enig i før jeg vet økonomien bak veksten. Det er et spørsmål om hvor mye du vil måtte putte inn i selskapet av kapital for å få til den veksten, og hvor mye du vil tjene på den kapitalen over tid.

Det klassiske tilfellet er utviklingen i flyselskapene. Flyselskapene som bransje har vært i vekst helt siden Orville tok av. Men veksten har vært en uting for flybransjen, fordi mer og mer kapital har blitt skutt inn til alt for lave rater. Avkastningen på kapitalen har vært alt for lav.

Vekst i selskapet vårt See’s Candies, på den andre siden, har vært fantastisk, fordi det har krevd relativt lite kapital og ytterligere investeringer i selskapet for å øke mengden og volumet av sjokolade som vi selger.

Og jeg har drøftet dette i brevene til årsrapportene. Vekst er bare en del av ligningen. Men de som sier til deg at nå bør du ha pengene dine i vekstaksjer, eller i verdiaksjer, forstår egentlig ikke investering. Utenom det er de flotte folk! [Latter] Hva sier du, Charlie?”

Charlie Munger: “Vel, jeg mener det er rimelig å si at Berkshire med sine svært få årsverk i hovedkvarteret, og der de som jobber der er relativt gamle, foretrekker å legge ut store summer kontanter under forhold der vi ikke trenger å være smarte om og om igjen. Med andre ord, hvis vi kjøper gode selskap som drives av gode mennesker, og aksjene kjøpes til rimelige priser, er det en god sjanse for at vi vil tjene godt i mange tiår, uten at vi trenger å være spesielt smarte i hovedkvarteret. På en måte kan du si at det vi gjør er vekst.”

Warren Buffett: “Ja, hvis du hadde spurt en aksjeanalytiker om å vurdere utviklingen i aksjekursen til Berkshire Hathaway fra 1964 til 1997, om det er en verdiaksje eller vekstaksje, hvem vet hva han ville svart… Men poenget er at vi prøver å legge ut penger nå for å få mer penger senere. Og hvis du gjør det om og om igjen, så vokser bedriften naturligvis. Og du kan kalle det verdiinvestering, og du kan kalle det en vekstaksje. Men de er ikke to forskjellige kategorier. Når folk kaller det for to typer måter å investere på, rister jeg bare på hodet."

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page