En innføring i verdsettelse

investing education Jan 14, 2022

Betrakter du deg selv som en verdiinvestor? Forsøker du å finne aksjer som handles billigere enn hva de er verdt? Tror du at prisen er det du betaler, mens verdien er det du får? Hvordan beregner man egentlig verdien av en aksje?

 

Hvordan beregne aksjens verdi – intrinsic value, som Warren Buffett kaller det?

Intrinsic value er verdien du kan beregne, hvis du skulle være en forretningsmann som er allvitende om fremtiden. Verdien du beregner da er nåverdien av kontantstrømmen en investering genererer netto til deg fra nå til dommedag, diskontert tilbake med en passende diskonteringsrente.

 

Hvorfor være en verdiinvestor?

Hele poenget med å investere er å legge ut et beløp nå, mot å tilbakebetales et større beløp eller flere beløp i fremtiden. Om du kaller deg investor eller verdiinvestor, gjelder samme prinsipp. Som Charlie Munger har presisert; all intelligent investering er verdiinvestering (value investing).

 

Estimer kontantstrømmen

Problemet med aksjer er at kontantstrømmen de produserer i fremtiden ikke er bestemt, og den står ikke printet på sertifikatet. En obligasjonsinvestor på den andre hånden kjenner til konseptet om en kupong. Det var beløpet som var printet på instrumentet i gamledager. Du kunne ta med kupongen til banken og kreve en utbetaling fra det finansielle instrumentet ditt. Som en obligasjonseier visste du hva du ville få i fremtiden, år for år. Det var printet på obligasjonen og bestemt på forhånd. Vel og merke så lenge selskapet bak instrumentet ikke gikk konkurs, hvor andre regler ville gjelde.

Aksjer har altså ikke den fremtidige kontantstrømmen printet på sertifikatet. Men som en aksjeeier eier du en bit av egenkapitalen til selskapet bak. Du eier en del av selskapet, og dermed har du rett på en forholdsvis stor del av egenkapitalen og den fremtidige inntjeningen.

Det er det som er grunnen til at folk sier at investeringer i aksjer er risikabelt. Det er det nemlig. Du vet ikke hva selskapet kommer til å produsere eller ødelegge av verdier. Men det du vet er hvor stor del av selskapet du eier, basert på hvor mange aksjer du sitter på.

Det er her jobben til deg som analytiker kommer inn; du må forsøke å estimere den fremtidige kontantstrømmen selv. Både kontantstrøm inn, som vil si nødvendig innskudd fra eierne på sikt, og kontantstrøm ut, kontantstrøm som går til eierne.

Jobben blir på en måte å forsøke å estimere kontantstrømmen, printe den på instrumentet og forvandle aksjen om til en obligasjon.

Warren Buffett sier de tenker på samme måte selv når de investerer i nye maskiner til et av datterselskapene i Berkshire Hathaway.

 

Et eksempel – investering i The Coca-Cola Company

Hvis du skulle kjøpe The Coca-Cola Company i dag, måtte du bladd opp ca 263 milliarder dollar. Er det en god investering å betale 263 mrd USD nå i mot det selskapet klarer å skape av verdi til eieren de neste 200-300 årene? Diskonteringeffekten spiller ingen rolle fra eller til når man kommer langt ut i tid.

Svaret på spørsmålet avhenger av hvor mye cashflow selskapet vil gi til deg, og når i tid verdiene kommer ut. Det som ikke gir deg svaret på spørsmålet er hvor mange analytikere som anbefaler aksjen, hvor mye volum aksjen handler med for tiden, eller hvordan grafen ser ut. Det er tvert i mot et spørsmål om hvor mye cash du får ut av bedriften over tid.

 

Prinsippet om en god investering

Tankegangen i eksempelet over gjelder for alle type investeringer. Om du skulle investere i en gård, en utleieleilighet, eller hvilken som helst annen finansiell eiendel. Til og med om du skulle ha olje i grunnen. Prinsippet er at du betaler ut et beløp kontanter nå, mot å motta en fremtidig kontantstrøm i fremtiden. Spør deg selv: Hvor mye får du, når får du det, og hvor sikker er du?

 

De beste investeringene

De aller beste aksjeinvesteringene er i selskap som du kjøper billig, mye lavere enn hva de er verdt, og som i tillegg klarer å bruke kontantstrømmen de genererer internt med en høy evne til lønnsom reinvestering. Har du kjøpt et selskap som er svært lønnsomt, som klarer å pløye inntjeningen tilbake i selskapet og bruke den til å kjøpe veldig lønnsomme maskiner eller andre eiendeler; da har du en rentes rente-maskin. De beste investeringene kommer fra å kjøpe billige selskap som har høy kapitalavkastning på opptjent egenkapital, som har en god evne til å investere i sine egne eiendeler med god avkastning.

 

De dårligste investeringene

Det motsatte av ideen over er det verste. Du investerer i et selskap, betaler for mye, mye mer enn hva det er verdt. Og i tillegg krever selskapet veldig mye kapital for selv den minste inntjening. Hvis det krever at selskapet reinvesterer pengene det har tjent for å klare å drive videre, og når det samtidig tjener svært lite på investeringen, har du en svært dårlig investering.

 

Hvordan Buffett tenker

Selv om Buffett bare kjøper enkelte aksjer i et selskap er tankegangen den samme. Han ser på investeringen som om han kjøper hele selskapet. Han ser på hva hele selskapet skaper av verdi i forhold til hvor mye hele selskapet koster. Deretter kan han gjøre om til hva en og en aksje er verdt.

Buffett er styreleder og CEO i Berkshire Hathaway, et selskap som ikke betaler utbytte til eierne sine. Hvordan kan det ha verdi spør du. Jo, evnen til å distribuere en fremtidig cash flow til eierne går opp med tiden.

Hvis du blir tilbudt å kjøpe hele selskapet hans for 720 milliarder dollar i dag, bør du stille deg selv følgende spørsmål:

Evner Berkshire Hathaway å distribuere nok cash tidlig nok til deg, og tatt i betraktning hva rentenivået er, som spiller inn på diskonteringsraten? Hvis du ikke kan svare på det spørsmålet, bør du ikke investere i aksjen.

Se investorlegenden Warren Buffett forklare verdsettelse selv i videoen her. Verdsettelsesdelen begynner ved minutt 19:55 i videoen.

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page