Aksjonærvennlig styregodtgjørelse, takk!

investing education Jul 04, 2021

Vi har begge jobbet i et selskap der vi ble overrasket over hvor store styrehonorarene var, i et selskap som var børsnotert, og hvor store honorarene var i forhold til jobben de gjorde. Det var egentlig ikke veldig bra å være eier av selskapet i lang tid heller, og det fikk oss til å lure på om det egentlig var litt mye belønning av ledelsen i forhold til resultatet de leverte. Til sammen utgjorde styrehonorarene mer enn resultatet til selskapet til tider, sett i forhold. 

I protokollen fra generalforsamlingene kan man lese hva de ulike styremedlemmene har i godtgjørelse. Hvilke honorarer styremedlemmene mottar varierer veldig fra selskap til selskap. Et verv som styremedlem kan innebære et stort ansvar og medfører gjerne et stort arbeid. 

Et styre i et børsnotert selskap er satt til å utføre et oppdrag på vegne av aksjonærene. Vi mener at styregodtgjørelsen bør ha en klar sammenheng med arbeidsmengde, ansvar og ikke minst resultatene selskapet klarer å oppnå. Men hvor mye skal aksjonærene måtte betale i styregodtgjørelse? 

Olav Thon Eiendomsselskap til sammenligning

Olav Thon Eiendomsselskap (OLT) holdt nettopp generalforsamling. I protokollen kan vi lese at styremedlemmene mottar 100.000 kroner og varamedlemmene mottar 30.000 kroner. Dette er noe som varmer aksjonærhjertene våre. Hvis vi sammenligner dette med andre børsnoterte selskap, så er dette svært edruelige godtgjørelser. Selskapet leverer gode resultater år etter år, men likevel er styret sparsommelige med godtgjørelsene.

I XXL derimot... 

Hvis vi derimot ser til et annet børsnoterte selskapet, XXL. XXL hadde også generalforsamling nylig. Som vi ser av bildet nedenfor så kan vi se at styremedlemmene i XXL mottar en langt høyere godtgjørelse enn i OLT. 

Bildet viser hvor mye styremedlemmene i XXL fikk som kompensasjon for 2020.

Olav Thon Eiendomsselskap har en markedsverdi på 18,5 milliarder, mens XXL har en markedsverdi på 4,5 milliarder. Resultatene de leverer er også svært ulike. Fortjener virkelig styremedlemmene i XXL over det trippelte av det et styremedlem i OLT gjør?

Nedenfor kan vi for eksempel se styregodtgjørelsen i XXL fra kriseåret 2019.

Det er ikke meningen å henge ut XXL i seg selv, men det er et eksempel på relativt store forskjeller mellom selskap. 

Vår mening

Som aksjonær i et selskap bør man forvente at styregodtgjørelsen settes ut i fra ansvar, arbeidsinnsats og ikke minst resultatene selskapet klarer å levere. 

Vi forundrer oss til stadighet over at styremedlemmer mottar høye honorarer, selv om selskapet gjerne leverer dårlige resultater. For oss er dette et varseltegn man bør se nærmere på. Vi tenker at dette kan være et tegn på dårlig kapitalallokering av styret. Og dersom vi ikke får en aksjonærvennlig kapitalallokering fra styret, hvordan skal vi da kunne forvente å få det fra resten av selskapet?

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page