Vær en bedriftseier med svært lønnsomme anleggsmidler

investere bedre Oct 09, 2022

Når jeg ser etter aksjer å investere i, er jeg typisk på jakt etter de som har svært lønnsomme eiendeler. At bedriften klarer å tjene godt på kapitalen. Det finnes en god del nisjer og spesielle bedrifter som klarer dette. Finn en kopp kaffe og sjekk denne ideen.

Hvorfor viser jeg frem Haugaland Rørspyling AS som eksempel? Jo, det er en bedrift som nettopp har startet, i 2021, som tjener svært godt på kapitalen. Hva er kapitalen? Det har jeg ikke full oversikt over, men vi kan tippe at bilen på bildet er det meste av den.

Ta en titt på balanseregnskapet deres. Vi ser at vi klarer seg med kun 2,1 millioner i driftsmidler. Det er nok hovedsakelig rørspylebilen. De har også greit med kontanter på bok. Veldig enkelt bilde over eiendelene her.

Image

La oss se på egenkapital og gjeld. Hvordan er bedriften finansiert? Faktisk har entreprenørene greit å starte selskapet opp med kun 100.000 kr i egenkapital. Og de tjente nesten 700.000 kr første året som de styrket EK med i 2021. Ikke verst avkastning på egenkapitalen!?

Image

Om vi ser på den totale kapitalen som var med på å skape omsetningen og overskuddet, snakker vi ikke om mer enn ca 1,9 millioner bankgjeld, samt de rundt 100 tusen i oppstartkapital. Resten av balansen er litt form for float, eller gjeld til leverandører, mva etc, i hovedsak.

Ville du likt å tjene nesten 700 tusen etter skatt første år i drift på en kontantinvestering på 100 tusen, og med en bankgjeld på under 2 millioner? Det er en fantastisk lønnsomhet, selv om hele bedriften ville vært finansiert av kun egenkapital. Sjekk nøkkeltallene.

Vel og merke, når man har en liten bedrift, kan det hende eierne arbeider en del gratis i starten. Det spørs altså om lønnsomheten kan holdes oppe på samme måte når bedriften skalerer opp med flere biler. Da må de nok ha flere ansatte. Vi har også ikke innsikt i hvor mye bedriften leier inn av tjenester, og hvor mye det vil koste bedriften for å holde omsetningen like høy per spylebil.

Image

La oss anta i dette eksempelet at bedriften ikke trenger flere kostnader til ansatte i starten. Som du ser i lønnskostnaden i regnskapet over, er den ganske lav.

Du skal lete godt etter bedrifter som klarer å holde på en 28% totalrentabilitet. Klarer man det over noen år, eller ti år, blir man fort veldig rik som bedriftseier. Hadde du vært eier av denne bedriften i starten, hadde du kunnet tjene veldig godt raskt.

Er det mulig å gjøre tilsvarende knallinvesteringer på børsen? Jeg følger godt med på bedrifter på børsen som også tjener svært godt på kapitalen. De kjøper gjerne anleggsmidler som tjener 20%-30% på investeringskostnaden. Og de gjør det år etter år etter år.

Problemet er i utgangspunktet at man som børsinvestor sjelden kan komme inn som eier til samme pris som de opprinnelige stifterne, eller kapitalinnskyterne i bedriften. Man tar del i egenkapitalavkastningen indirekte. Men vi har typisk betalt et godt premium på bok/EK.

Men som Charlie Munger har sagt, vil du som investor ta del i kapitalavkastningen til en bedrift som reinvesterer den opptjente egenkapitalen. Så lenge du ikke betaler for mye for aksjene.

Altså: Hvis du kjøper deg inn i en bedrift som tjener 20-30% på kapitalen år etter år, i 20 år pluss, vil du til slutt få den samme avkastningen på investeringen din. Det er derfor det er viktig å finne de selskapene som nettopp klarer å holde på kapitalavkastningen.

Og ikke betale for mye! Hadde du betalt 4 millioner for Haugaland Rørspyling nå, som har la oss si en egenkapital på rundt 2 millioner p.t. Som fortsetter å reinvestere.

Ville du gjort en god investering? Det spørs om selskapet vil fortsette å være i en svært god business og marked. Kan de fortsette å reinvestere hver 2 millioner de tjener i en ny rørspylebil, som er like lønnsom? Og som har like god margin, og kapitalavkastning?

Ja, la oss si at de tjener 25% på kapitalen på rundt 2 mill EK, pluss 1,5 millioner gjeld. Da tjener den rundt 900k til eierne neste år. Og klarer den det i 5 år til? Da kan det godt hende at bedriften har 2 millioner eller mer i årlig overskudd.

Som investor, som gikk inn med 4 millioner for å få kontroll på selskapet, ville det være en god investering å sitte med en bedrift som tjener 2 millioner årlig etter 5 år? Jeg ville vært fornøyd med det. Kanskje hadde jeg også kunne betalt mer for eierandelen.

Men jeg foretrekker ideen å la en dyktig bedriftsledelse investere opptjent egenkapital for meg via selskapene jeg eier på børsen. Selv om jeg typisk betaler et premium for eierskapet, og må vente på at avkastningen skal komme.

Når jeg eier selskap som tjener svært godt på kapitalen, og som faktisk gjør like gode investeringer i eiendeler som Haugaland Rørspyling gjør, tror jeg at jeg gjør det godt som børsinvestor over tid.

Metoden min er å kjøpe svært lønnsomme selskap på børs, med høy kapitalavkastning, og som jeg tror evner å holde på den over lang tid. Og ikke betale for mye for andelene. Altså vente tålmodig til markedet priser svært lønnsomme selskap sine aksjer litt for billig.

Over tid får jeg ta del i kapitalavkastningen som eiendelene genererer, siden jeg er langsiktig eier av bedriften.

Om dette vekket interesse, og du ønsker å lære mer om metoden selv, få tilgang til en liste svært lønnsomme selskap, med analyse, og hvor jeg lærer deg metodene mine som har gitt svært god avkastning på børs siden 2016, vurder å prøve portalen min.

 

Gratis e-bok: Hvordan tjene penger i kvalitetsselskaper

En innføring i hvordan du kan investere bedre på børsen som en kvalitetsinvestor, tenke mer som en langsiktig investor, og unngå spekulering.

De viktigste ideene jeg tok i bruk da jeg begynte å slå børsen i 2016.

Ja takk!

Affiliated links

Get paid for your knowledge online

Eivind recommends Kajabi for creating your own website, where you can write your blog, host a podcast, create communities, memberships and online courses ++. Use Eivind's link to get a 30 days free trial now!

Try Eivind's preferred stock market terminal 

TIKR's pro version gives you rich access to financial information of the stock market worldwide. 

In this terminal you can apply the same methods as Eivind is using in the blog articles and videos. Even for small markets like the Norwegian one!

Eivind can really recommend the pro version, because you get access to the same information as the pro investors get at a fraction of the price.

Try the TIKR terminal for free

More research from the blog

Polaris Media aksjeanalyse, fortsatt undervurdert?

Dec 15, 2023

Aksjeanalyse av Pareto Bank 2023 (kvantitativ)

Dec 03, 2023

Hvilket påslag tar dagligvarekjedene vs Costco?

Nov 09, 2023

Hva er den tryggeste og beste aksjen? Berkshire Hathaway.

Sep 25, 2023

Enkel aksjeanalyse av Costco

Sep 12, 2023

Aksjeanalyse av Berkshire Hathaway - look-through earnings

Aug 21, 2023

More articles on the blog page